Samodzielni

I.Witaminy  Witaminy są niezmiernie ważne dla organizmu. Ich niedobór może powodować, że złe samopoczucie a nawet doprowadzić do choroby. Na szczęście poprzez spożywanie odpowiednich produktów możesz dostarczyć swojemu ciału odpowiednie witaminy i minerały. Wystarczy tylko zdrowo jeść i mądrze dobierać składniki posiłków. Interesuje Cię, jakie witaminy na co pomagają ? O oraz w jakich pokarmach możesz je znaleźć? Szczegółowe informacje o witaminach i ich działaniu są dostępne na stronie internetowej pod adresem http://pl.wikipedia.org/wiki/Witaminy. My wymieniamy tu dla Ciebie tylko kilka tych najpopularniejszych.  Nazwa witaminy Na co wpływa        Naturalne źródła  WitaminaC (kwas askorbinowy) pomaga we wchłanianiu żelaza palacze papierosów potrzebują jej więcej przyspiesza gojenie ran, oparzeń i krwawiących dziąseł wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi wzmacnia system immunologiczny i zapobiega infekcjom wirusowym i bakteryjnym osłabia alergie owoce cytrusowe jagody zielone i liściaste warzywa, pomidory, kalafior, ziemniaki, papryka Witamina A zapobiega osłabieniu wzroku, jest bardzo istotna dla oczu wpływa na produkcję hormonów tarczycy zwiększa odporność organizmu na infekcje, szczególnie dróg oddechowych bierze udział we wzroście kości, odnowie skóry, włosów, zębów i dziąseł pomaga w leczeniu trądziku  tran z wątroby ryby wątroba marchew  ciemnozielone oraz żółte warzywa i owoce jajka mleko i produkty mleczne, margaryny Witamina B1 (tiamina) bierze udział w procesie trawienia pokarmów,  poprawia sprawność umysłową wpływa korzystnie na układ nerwowy, mięśniowy i czynność serca pomaga zwalczać chorobę lokomocyjną W przypadku palenia papierosów, nadużywania alkoholu albo spożywania dużych ilości cukru, w sytuacjach stresowych,  (choroba, niepokój, uraz, stany po zabiegach operacyjnych, w okresie ciąży lub karmienia piersią) , zażywania  środków  antykoncepcyjnych  zapotrzebowanie na witaminę B1 jest większe. Drożdże piwne niełuskany ryż kasze grube, pełne ziarno pszenicy, otręby orzeszki ziemne chuda wieprzowina większość jarzyn  mleko  Witamina B2 (ryboflawina) utrzymanie  zdrowej skóry, paznokci i włosów  leczenie  chorób jamy ustnej, warg i języka (zajady, afty, pęknięcia) poprawia wzrok, łagodzi zmęczenie oczu Przy stosowaniu środków antykoncepcyjnych, w okresie ciąży albo karmienia, przy diecie ubogiej w czerwone mięso albo produkty mleczne zapotrzebowanie na witaminę B2 wzrasta.  Mleko wątroba nerki drożdże sery zielonolistne warzywa ryby jajka Witamina B6 (pirydoksyna) przeciwdziała zaburzeniom nerwowym (drżenia mięśniowe, skurcze mięśni, bóle korzonkowe) przeciwdziała zmianom skórnym łagodzi nudności (wiele preparatów przeciwwymiotnych zawiera witaminę B6) niedobór może powodować niedokrwistość, łojotokowe zapalenie skóry, zapalenie języka drożdże piwne otręby pszenne, nie łuskany ryż, owies  kiełki pszenicy wątroba soja  melon   kapusta jajka,  orzeszki ziemne, orzechy włoskie Witamina B12 (kobalamina) zapobiega niedokrwistości utrzymuje sprawność układu nerwowego. uspokaja poprawia koncentrację i pamięć  wątroba czerwone mięsa: wołowina, wieprzowina jaja mleko sery Witamina B7 , biotyna, witamina H utrzymanie zdrowej skóry łagodzi bóle mięśniowe leczy wypryski i stany zapalne skóry niedobór może doprowadzić do depresji wątroba wołowa żółtko jaja  mąka sojowa drożdże piwne  mleko niełuskany ryż Witamina D (kalcyferol, wiosterol, ergosterol, witamina światła słonecznego)  prawidłowa budowa kości i zębów niedobór powoduje krzywicę, rozmiękanie kości, zmiany zwyrodnieniowe kości, próchnicę zębów  tran z wątroby ryby sardynki, śledzie, łosoś, tuńczyk  mleko i przetwory mleczne wytwarza się w skórze  przy udziale światła słonecznego  Witamina E (tokoferol) łagodzi zmęczenie przyspiesza leczenie oparzeń wygładza i uelastycznia blizny oraz skórę zwana jest  witaminą młodości  kiełki pszenicy soja oleje roślinne  orzechy zielonolistne warzywa, szpinak, brukselka  produkty zbożowe pełnoziarniste  Jajka Witamina K konieczna w procesie krzepnięcia krwi zmniejsza nadmiernie obfite krwawienia miesiączkowe warzywa zielonolistne jogurt żółtko jaja olej sojowy tran z wątroby ryby